Verjaardagen

    Vandaag niet

Binnenkort jarig:

Home

Damstampers in oproer

Amsterdam - Bij het populaire dweilorkest 'De Damstampers' uit Amsterdam is grote onrust onstaan door een wilde actie van het slagwerkduo Ray M. en Bas S. (Artiestennamen Drum D. en Bas E.) De heren M. en S. willen koste wat het kost het bijzonder foute 'We hebben een woonboot' in het repertoire van de Damstampers forceren.

Het bestuur van de Damstampers is vooralsnog onbereikbaar voor commentaar. De heer Oosterbroek, muzikaal leider en nog altijd gerespecteerd arrangeur wilde wel reageren: "Het zijn lastige tijden. We hebben de laatste weken wat discussie gehad, en het is jammer om nu te moeten aanschouwen dat sommige leden nu hun eigen interpretatie van de nieuwe stijl op deze manier willen doordrukken."  
 
Ook de saxofoniste die bekend is onder de naam "Flappie", Marlous R., wist te melden: "Ik steun de actie, maar ik ben het niet eens met de harde actie die ons slagwerk van plan is." Ze voegt toe: "We spelen voor het publiek!". Vervolgens werd ze in zichtbaar emotionele staat afgevoerd door een toevallig aanwezige motoragent.

Erik B., ook bekend als de schuiftoeter, kon meedelen dat hij alleen maar advocaat van de duivel was. Wat daarmee precies bedoeld wordt is niet duidelijk. De derde slagwerker Patrick de J, was afgelopen repetitie afwezig en is waarschijnlijk nog niet op de hoogte.

Maar de verdeeldheid is groot. Waar sommige leden, zich pogen neutraal op te stellen, komen sommige helemaal niet voor hun mening uit. Actievoerder Bas S.: "We zijn een democratische club, en in dit land is vrijheid van meningsuiting. We hebben als slagwerk altijd een belangrijke, maar toch ondergeschoven rol. Zo hebben we nooit muziek en moeten altijd maar wat verzinnen. En dan ligt de rest moeilijk te doen over wel-of-niet met muziekboekjes spelen... Nu maar eens een nummer dat iedereen uit het hoofd kan!"    
 
Over verdere concrete plannen voor actie konden Ray M. en Bas S. nog geen uitsluitsel geven. "maar het zal hard aankomen." volgens Ray M.

Dat het hard aan kan komen, daar lijkt Dennis P. , de TrompEtter, (hoog) over mee te kunnen praten. Uit betrouwbare bron is vernomen dat hij afgelopen donderdag al met fysiek geweld te maken heeft gehad. Zijn toestand is zorgwekkend, maar stabiel.

Bepaalde secties proberen nu een front te vormen. Zo geeft het 'zware werk' elkaar regelmatig een hand, waarbij de andere muzikanten buitengesloten worden. Er is zelfs al sprake van per sectie afzonderlijke repetities.

Maar serieuze acties van het slagwerk worden vooralsnog zeker niet uitgesloten. M. en S. denken aan "Versnellen, vertragen en misschien zelfs wel helemaal stoppen tijdens solo's." Ook de bonden mengen zich in de hoogoplopende discussies en de verwensingen en krachttermen zijn niet van de lucht.

Hoe het verder gaat met de nu al geplande concerten (De sleurhut-tour 2006) is nog onduidelijk, maar de Damstampers hebben al wel aangegeven dat bezitters van concertkaartjes hun geld niet terug krijgen. Wel worden de optredens dan verplaatst naar een andere datum.
 

Afdrukken E-mail